Μια «περίεργη» παραχώρηση στη ΜΚΟ «Αποστολή» Της Διαλεκτής Αγγελή απο την εφημερίδα των συντακτών

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (1/2/2016) του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να παραχωρήσει το κτίριο των πρώην εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ταύρου, που βρίσκεται εντός του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίων-Λυκείων της περιοχής, στη ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αντίθετοι στην παραχώρηση είναι ο σύλλογος διδασκόντων, κάτοικοι αλλά και η Ε’ ΕΛΜΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του πρώην εργαστηρίου του ΕΠΑΛ μαζί με το 50% του αύλειου χώρου για δέκα χρόνια (29/2/2016-28/2/2026) με αποκλειστική χρήση από την «Αποστολή» για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και με σκοπό την «εξυπηρέτηση παιδιών ηλικίας 6-12 ετών από δοκιμαζόμενες οικογένειες μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, για μελέτη και ενισχυτική διδασκαλία, φαγητό, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.».

Αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου, ο οποίος με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου εκφράζει την αντίθεσή του στη μακροχρόνια παραχώρηση σχολικών χώρων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δεν σχετίζονται με τη σχολική κοινότητα.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη σύμβαση παραχώρησης αναφέρει: «Εκτός από τη σαφή παραβίαση των νόμων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, της οποίας προΐστασθε, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση, με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον του κοινού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για τον Ταύρο και τους μαθητές του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, αν δεν πούμε σε αρνητικό. Πώς αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς, όταν βλέπει να απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο και να παραδίνεται στους ιδιώτες;».

Η Ε’ ΕΛΜΕ κάλεσε προ ημερών συνάντηση φορέων της περιοχής, όπου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραχώρηση σχολικών χώρων σε ιδιώτες υπονομεύει τη βιωσιμότητα των σχολικών μονάδων και βάλλει άμεσα κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. «Οι χώροι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των τριών σχολείων. Το αμφιθέατρο «Τεμπονέρας» δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια λόγω καταστροφών που υπέστη από έντονη νεροποντή, παρά τις δηλώσεις των υπευθύνων ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για την επισκευή του εδώ και χρόνια.

»Οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν τις σχολικές γιορτές τους στους διαδρόμους του σχολείου, καθισμένοι στα σκαλοπάτια. Είναι ένα ζήτημα με μεγάλες διαστάσεις. Τέτοιες παραχωρήσεις κοστίζουν στη βιωσιμότητα του σχολείου, καθώς αλλάζει δραματικά ο δημόσιος χαρακτήρας του», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ, Δημήτρης Κοταρίδης.

«Υπεραρκετοί οι χώροι»

Ο δήμαρχος ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις των σχολείων για την αναγκαιότητα χώρων, καθώς δήλωσε ότι οι υπάρχοντες χώροι είναι «υπεραρκετοί για να εξυπηρετήσουν τα σχολεία» και ότι η αντίδραση της Ε’ ΕΛΜΕ οφείλεται σε «εμμονή που δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο».

Την αντίθεσή τους στην εν λόγω παραχώρηση εκφράζουν και κάτοικοι της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε η Ε’ ΕΛΜΕ, ο Ντίνος Παλαιστίδης, από τη συλλογικότητα «Εργαζόμενοι/Κάτοικοι Ταύρου», επισήμανε την ανάγκη ο χώρος να μην παραχωρηθεί στη ΜΚΟ «Αποστολή», αλλά να ανοίξει στην τοπική κοινωνία: «Είναι αδιανόητο οι μαζικοί φορείς και οι συλλογικότητες του Ταύρου να δυσκολεύονται να βρουν αίθουσες για εκδηλώσεις και από την άλλη να παραχωρούνται χώροι του σχολικού συγκροτήματος σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι οι ΜΚΟ».

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με τη σειρά της θέτει ορισμένους σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τη δράση της ΜΚΟ:

«Δεν δεσμεύεται για το ποσό που θα συνεισφέρει στην ανακατασκευή του αμφιθεάτρου «Τεμπονέρας», δεν δεσμεύεται για το πρόγραμμα που θα ακολουθεί το ΚΔΑΠ και αν αυτό θα είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, ούτε για το αν θα δέχεται αλλόθρησκα παιδιά, ούτε για το αν στο ΚΔΑΠ θα γίνεται κατήχηση των παιδιών, ούτε για τη μη καταβολή διδάκτρων».

Ακολούθησε προσφυγή των σχολείων στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, η οποία ωστόσο έκρινε νόμιμη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατή η μακροχρόνια παραχώρηση σχολικών χώρων (Δ4/1171/19-12-1984 ΥΠΕΠΘ), ούτε και η παραχώρηση για προγράμματα τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών με κριτήρια οικονομικο-κοινωνικά αποκλείοντας μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα (Γ1/210/20-02-1998 ΥΠΕΠΘ).

■ Επικοινωνήσαμε με τη ΜΚΟ «Αποστολή» και μιλήσαμε με τρεις εκπροσώπους της, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια επί του θέματος και δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στα ερωτήματά μας.

 

http://www.efsyn.gr/arthro/se-diki-4-tis-allileggyis-gia-ta-kondylia-toy-ypex

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s